6 feb 2012

Katie Miller:kunstenares met autisme ... een voordeel?


Katie Miller is een van de beperkte groep vrouwen met autisme. Ze is ook een knappe kunstenares die nog geen date heeft versierd en het moeilijk heeft nieuwe mensen te ontmoeten. Voor Katie is autistisch zijn echter niet allemaal nadelen. Een artikel in het modetijdschrift Marie-Claire met als titel 'Autistische vrouwelijke artieste – zou autisme een voordeel kunnen zijn?'.
Kattenbelletjes
Al een aantal jaar vindt Katie-Miller, een 27-jarige artieste uit Parkton, Maryland, 48 kilometer ten noorden van Baltimore (Verenigde Staten van Amerika), inspiratie in pasgeboren kinderen. Ze dringt er bij haar vrienden, familie en buren al vroeg op aan om haar toe te laten kleine baby's te fotograferen zodat ze van hen een uiterst gedetailleerd portret kan schilderen.
Dat werkje neemt uren in beslag, dus kleeft Miller handgeschreven kattenbelletjes aan de muur om haar eraan te herinneren dat ze moet eten en pauzes nemen. "Ik ben zo extreem gefocust dat ik niet realiseer dat ik honger heb of af en toe naar het toilet moet. Pas later realiseer ik me dat mijn spieren pijn doen door zo lang in dezelfde positie te zitten."
Die niet aflatende focus is niet het enige handelsmerk van de fanatieke kunstenares. Acht jaar geleden is Miller gediagnosticeerd met autisme, de neurologische en ontwikkelingsstoornis die Katie's mogelijkheid om te socialiseren en te communiceren met anderen beïnvloedt.
Marathons
Haar marathon schildersessies zijn precies het soort repetitief gedrag dat terugkomt bij veel zogenaamd hoog functionerende mensen met autisme, die vaak door het leven als mensen met een Aspergersyndroom. De Amerikaanse vereniging voor psychiaters heeft overigens voorgesteld het label 'Asperger' te laten samenvloeien tot een meer algemene diagnose, de 'autismespectrumstoornis'.
Miller kan enigszins houterig of formeel overkomen naar anderen. Zeker in haar losse praatjes, haar informeel praten met anderen, en haar worsteling om elementaire gebaren te begrijpen, zoals glimlachjes en knipoogjes.
Een meer uitgesproken drang naar sociaal erbij horen
Maar wat het meest verrassend is bij haar autisme is dat het überhaupt kon vastgesteld worden. Ruw geschat 80 procent van de vermoedelijk 1,5 miljoen Amerikaanse mensen met autisme zijn mannen. Omdat de autismespectrumstoornis in het algemeen wordt geassocieerd met jongens, worden vrouwen sterk ondergediagnosticeerd.
"Meisjes zijn veel beter in het overcompenseren van hun autisme. Misschien omdat ze meestal betere communicatieve vaardigheden hebben. Of omdat de drang naar sociaal erbij horen bij hen meer uitgesproken is," legt Simon Baron-Cohen uit.
Baron-Cohen is directeur van het onderzoekscentrum autisme van de Cambridge Universiteit. En toevallig ook de neef van de komiek Sacha Baron Cohen, bekend van de figuren Borat & Brüno.
Het is dus gemakkelijker dan vijftig jaar terug om een probleem te onderscheiden bij een jongen die obsessief honkbalstatistieken onthoudt. Maar bij een meisje dat hypernauwkeurig tekeningen maakt of moeite heeft met het maken van oogcontact blijkt het veel moeilijker om autisme te herkennen. "Professionals zijn slechter in het detecteren van autisme bij vrouwen," geeft Baron-Cohen grif toe.
Grillen van een veelbelovend kunstenares
In de periode dat Miller opgroeit in Florida, en later California, doen haar ouders haar obsessief gedrag af als de grillen van een beginnend veelbelovend kunstenares. Tot op zekere hoogte was dat ook zo. Ze kan in de tijd een hele dag verdoen met schetsen tekenen en het overtekenen van foto's uit boeken. "Ik kreeg een woedeaanval als ik het niet juist kon tekenen," herinnert Miller zich.
Maar naarmate ze ouder werd, trok ze zich steeds meer terug in zichzelf. Haar bezorgde ouders namen haar mee langs verschillende psychologen. De ene zag haar als iemand met een obsessieve-compulsieve stoornis, een andere zei dat ze gewoon depressief was.
Geen van de diagnoses leek te passen voor de besloten, eenzame wereld waarin Miller leefde. "We hadden nog nooit zelfs maar gehoord over het Aspergersyndroom," zegt Jim Miller, Katie's vader, een ingenieur op rust bij Intel.
Meestergraad in de kunst en autisme
Toen ze ingeschreven raakte bij de hogere kunstacademie van Maryland, waar ze haar meestergraad in de kunst haalde, begon Miller online onderzoek te doen over haar symptomen en kwam tot de vaststelling dat ze wel eens autisme kon hebben. Ze legde haar bevindingen voor aan een neuropsycholoog die haar vermoeden bevestigde. "Het was zonder twijfel een opluchting te weten wat er echt aan de hand was," zegt Miller.
Uiterlijk lijkt Miller een typische twintiger hoewel haar uitgesproken 'sartorial' smaak (grote 'bedazzled' zonnebril, banaan-gele klompen) wijzen op een ongewone gevoeligheid. Toch is het pas tot je binnenkomt in het huis van haar ouders, waar ze woont in een kamer met felblauwe tapijten, een felgroene stoel en een druifpaarse bank dat het duidelijk wordt dat Miller een ongewone affiniteit voor verblindende kleuren in zich heeft.
Autisme heeft mijn blik veranderd en mijn kunst beïnvloed
"Autistisch zijn heeft mijn blik op de wereld veranderd, wat mijn kunst heeft beïnvloed,' zegt ze. "Ik merk andere dingen op dan andere mensen, over kleur, vorm en patronen."
Haar verbluffende tekenkunst, haar vermogen om te schilderen met een bijna fotografische kwaliteit, hebben wellicht een link met haar autisme. Hoewel wetenschappers en artsen het nog niet kunnen verklaren, lijken veel mensen met autisme onvoorstelbare wiskundige -, muzikale – of artistieke talenten in zich. Sommige deskundigen denken dat het iets te maken heeft met de obsessieve repetitieve handelingen die kinderen met autisme ontwikkelen. Ze neigen hun talenten meer, met meer gedrevenheid en focus te oefenen dan andere kinderen.
Een levenslange inzet en gedrevenheid
"Ik dank mijn schilderkunst aan een levenslange inzet," legt Miller uit. "Ik had een beetje natuurlijke aanleg maar vooral intense interesse en gedrevenheid. Ik tekende geen verbazingwekkende dingen toen ik kind was. Maar ik tekende veel, veel, veel. Ik bleef er gewoon mee bezig zijn, meer dan de meesten."
Haar autisme maakt haar ook uiterst gevoel om overgestimuleerd te worden, wat dan weer leidt tot zelfstimulatie zoals heen en weer wiegen en neuriën bijvoorbeeld. Een luide jukebox, een drukbevolkt restaurant, zelfs de scherpe geur van een grill, kan tot een implosie van angst, tranen en zelfs overgeven leiden.
Oorbeschermers en stof gedrenkt in jasmijn
"Bij het horen van lawaai moet ik mijn oren bedekken omdat het zo pijnlijk is", zegt Miller. Ze behoedt zich voor het ergste door een paar grote Day-Glo (fluo-kleurige) oorbeschermers overal mee te zeulen – dezelfde enorme geluidsbeschermende modellen die bouwvakkers dragen. Wanneer ze die opzet wordt haar omgeving omgetoverd van een hel met gek makend lawaai naar een plaats van rust en vrede.
Ze draagt ook blauwe stof met zich mee gedrenkt in sterk geurend jasmijnparfum, die ze onder haar neus brengt wanneer ze overweldigd wordt door scherpe geuren als van vis of tabaksrook. Zelfs oogcontact van meer dan een wisselende blik kan Miller onrustig maken. Tijdens gesprekken grijpt ze af en toe naar een zachte, plastiek dinosaurus in haar tas, een van de verschillende 'stimulatiespeeltjes' die ze met zich meedraagt en die ze samenknijpt tot ze weer kan focussen.
Het sociaal labyrint van de galeries
Dat alles maakte het hoger onderwijs – en nu de wereld van de kunstgaleries – een ingewikkeld sociaal labyrint om haar weg in te vinden.
"Neurotypicals (een algemeen aangenomen term voor de neurologisch normale mensen) houden van spontane communicatie, socializen tot in de vroege uurtjes en lawaaierige plaatsen. Ze houden ervan in kroegen of cafés rond te hangen en feestjes bij te wonen," zegt Miller. Elk van die dingen vind Miller maar niets. Wanneer een vriend langs haar wandelt en even snel glimlacht in haar richting, bekent Miller dat ze niet altijd weet hoe daarmee om te gaan.
De zoektocht naar een goed lief
"Het lukt me maar niet het onderscheid te maken tussen iets dat en niet gemeend is," zucht ze. En hoewel ze er goed uitziet, blijft Miller alleenstaande, en slaagt ze er niet in de flirterige blikken en lichaamstaal te ontcijferen die het voorspel zijn van een uitje of van straat geraken.
"Wanneer ik mensen vertel dat ik nooit dates versier, zeggen ze me altijd 'Maar je ziet er zo goed uit en je bent zo getalenteerd'," zegt ze. "Maar mensen ontmoeten lijkt magie voor mij – een mysterieus en ongrijpbaar talent dat voor anderen weggelegd is."
Een stevig sociaal leven binnen de neurodiversiteitsbeweging
Niettemin heeft Miller een stevig sociaal leven, onder andere binnen het sterk groeiende netwerk van lotgenoten en autisme-activisten. Ze maakt een uitgesproken deel uit van de neurodiversiteitsbeweging.
Die beweging stelt dat autisme geen ziekte is die moet genezen worden maar een andere manier om de wereld te zien, een alternatieve intelligentie-vorm. Voor sommigen is autisme een ongewenste fout in het ingewikkelde netwerk binnen de hersenen.
De mensen actief binnen de neurodiversiteitsbeweging vermoeden echter dat sommige van de meest succesvolle en creatieve mensen autisme hadden en hebben. Ondernemer Bill Gates en theoretisch natuurkundige en uitvinder Albert Einstein worden genoemd, maar van geen van beiden is er zekerheid. In elk geval moet autisme gekoesterd worden, niet geïsoleerd en/of behandeld.
Tot slot: ik heb geen autisme, ik ben autistisch, zoals ik vrouw ben
"Ik heb geen autisme – ik ben autistisch. In dezelfde zin dat je zou spreken over vrouwelijkheid en jezelf een vrouw noemen," legt Miller uit terwijl ze de garage van haar ouders, die ze in een studio omtoverde, opruimt.
In de afgelopen jaren is ze geëvolueerd. Ze is van pasgeborenen afgestapt. Haar werk draait nu rond het thema van peuters met een buitengewone maat die vreemd genoeg meteen volwassen lijken, zelfs op een vreemde wijze verleidelijk, en toch jong en hulpeloos. Wanneer ze naar een van haar schilderijen kijkt, haar hoofd schuin, geeft ze toe: "Je zou kunnen zeggen dat ik veel met hen gemeen heb."
Vrij vertaald van 'A Beautiful Mind' © door Alissa Quart in het modetijdschrift Marie-Claire van 25 januari 2012