10 feb 2012

Profiel van een goed psychiater ...


Onlangs krijg ik van een ervaringsdeskundige die een uiteenzetting geeft de vraag wat een goede psychiater is. Ik help graag andere mensen maar dat is verre van een eenvoudige vraag. Het tegendeel vragen zou wellicht veel meer los maken. Dan wordt het al snel een betogende tekst en dat is er misschien al genoeg op deze blog.
Divina commedia
Op zoek gaan naar een goede psychiater lijkt een beetje zoals de (symbolische) reis maken die de dichter Dante Alighieri in zijn divina Commedia ooit beschreef. Een goddelijke komedie dus. Een titel die de psychiatrie af en toe prima zou passen. Door de diepste, ijskoude krochten van de hel. Vervolgens als aangespoeld, uit het dal opklimmen langs de hellingen van de louteringsberg. Om uiteindelijk 'het paradijs' te bereiken.
Of dat paradijs dan een goede ondersteuningsrelatie met een psychiater of helemaal nood meer aan psychische ondersteuning … dat hangt af van veel factoren, zoals de ervaren psychische kwetsbaarheid en eigen aanvoelen. Zelf zou ik toch eerder een goede ondersteuningsrelatie als 'paradijselijk' ervaren. In de zin van: het is om naar te streven maar eigenlijk is het eerder utopisch dan realistisch.
Alles is voor iedereen anders maar toch …
Wat is een goede psychiater dan?
Op die vraag kan ik niet anders dan vanuit eigen ervaring, vanuit mijn eigen levenssituatie en eigen perceptie een volstrekt persoonlijk antwoord geven. Want dit is voor iedereen anders. Een dooddoener natuurlijk, want alles is voor iedereen anders.
Toch heb ik wel degelijk een 'functieomschrijving', een soort 'checklist' bij de hand als ik op zoek ga naar een psychiater. Geen leuke opdracht trouwens, want bij zo'n sollicitatieronde kom je gegarandeerd bij allerlei vreemde snuiters terecht.
Zo'n ronde kan je je natuurlijk besparen door naar een centrum ggz te stappen of door een autismecoach of psycholoog doorverwezen te worden. Of door de huisarts doorverwezen worden.
Diversificatie van het mandaat
Voor mij is het belangrijk mijn ondersteuning te 'diversifiëren'. Iedere ondersteuner heeft een eigen 'mandaat', een eigen terrein van expertise.
Zo weiger ik van mijn huisarts medicatie die de psychiater kan voorschrijven. Zo weiger ik bij de psychiater over thema's te spreken waar de autismecoach mij beter in kan ondersteunen. Zo ga ik bij autismecoach niet in op eventuele suggesties van deze of gene medicatie. En ik vind het ook belangrijk dat ze, op mijn aangeven, op de hoogte blijven van elkaars activiteiten en als het nodig is samenwerken. Waarbij de 'eindregie' natuurlijk bij mij berust.
Gelukkig vormt dat geen probleem. Ik ben dus erg tevreden met zowel autismecoach, psychiater als huisarts. Maar dat heeft heel wat bloed, zweet en tranen gekost.
Genderspecifieke ondersteuning?
Een goed psychiater is voor mij een arts met kennis van de psyché die op verstaanbare wijze de link kan uitleggen tussen de werking van het menselijk lichaam en de werking van de psyché.
Na een aantal jaar ervaring vind ik dat een goed psychiater een vrouw is. Een Freudiaan zal daar wellicht een prachtig essay over kunnen schrijven, maar al mijn ondersteuners zijn vrouwen. Voor mij is het eerder genderspecifieke hulpverlening, behalve dat ik me eerder vrouwelijk ervaar.
Toch zijn al een hele resem mannen de revue gepasseerd. Meestal zijn het redelijk vreemde, en soms zelfs vieze snuiters. In mijn ervaring, om niet te veralgemenen, kunnen mannelijke ondersteuners, en zeker psychiaters, niet luisteren, en spreken lukt ook al niet.
Wat ze wel goed kunnen is schrijven, zoals al te serieuze boeken of essays of gedichten schrijven, abstracte kunstwerken bespreken, over management en beleid spreken en maatschappelijke analyses maken. Toevallig of niet, de mannelijke psychiaters die ik had, waren ook allen gefascineerd door tomatensoep met balletjes. En ik bespaar u de psychoanalytische verklaring daarvoor.
Verstaanbaarheid
Een goede psychiater is, voor mij, dus een vrouw. Zij weet te luisteren (in de zin van 'er zijn', niet in de zin van 'doen wat ik zeg') en verstaanbaar te spreken. Die verstaanbaarheid is iets wat ik sterk waardeer, en iets wat erg zeldzaam is.
Een psychiater is verstaanbaar als zij de taal spreekt van wie over haar zit. Met taal bedoel ik niet Nederlands. Het betekent onder andere dat de psychiater op zoek gaat naar het tempo van informatieverwerking, dat bij iedereen anders ligt (en bij mij iets trager). Het betekent dat zij jargon vermijdt of bepaalde 'moeilijker' termen aftoetst.
Het betekent ook dat zij de methode van communicatie aanpast om elkaar goed te verstaan. Bijvoorbeeld niet steeds 'face to face', niet steeds 'verbaal', af en toe eens schriftelijk, mogelijks online, of via een taak die ik kan uitwerken voor de volgende keer, een manier om voor te bereiden. Een gesprek met vijf woorden in een half uur van mijn kant is niet noodzakelijk slecht, maar als het elke keer van dat is, doet dat al snel de prijs oplopen.
Medicatie
Een psychiater weet ook welke medicatie invloeden kan uitoefenen op lichaam en psyché. Mijn ervaring met medicatie is over het algemeen positief. Het heeft niet alleen heel wat negatiefs verhinderd maar ook bepaalde ontwikkelingen persoonlijk als in de maatschappij mogelijk gemaakt.
Door een goed medicatiebeleid (afstellen van medicatie op therapie en andersom) heeft mijn psychiater volgens mij ertoe bijgedragen dat ik minder 'niet-voorgeschreven medicatie' (pijnstillers en lapmiddelen) of medicatie voor symptomen hoef te nemen. Van nevenwerkingen heb ik gelukkig niet al te veel last.
Openheid voor engagementen
Een goede psychiater staat volgens mij ook open voor vormen van ervaringsdeskundigheid die ik heb en mijn diverse engagementen in de samenleving.
Zo kijkt ze niet raar op als ik bijvoorbeeld sympathie toon met bewegingen die opkomen voor de rechten van mensen met psychische beperkingen. Of wanneer ik me aansluit bij de ouder – en familievereniging autisme en voor scholen of organisaties ga spreken over mijn autismebeleving. Zij staat ook open voor expressie in kunst vanuit mijn stoornis of psychisch anderszijn, bijvoorbeeld door kunst, teksten schrijven of dramatische expressie.
Respect en lerende houding
Volgens mij heeft een goed psychiater ook respect (en krijgt daardoor ook respect) voor keuzes & ideeën, toetst veronderstellingen en interpretaties af, en heeft een lerende houding in de zin dat zij van mij kan leren zoals ik van haar kan bijleren.
Zij staart zich niet blind op bepaalde idées fixe over een of andere DSM-gerelateerde stoornis of bepaalde clichés die daarmee samenhangen, maar kijkt naar mij als persoon. Zij erkent ook mijn inspanningen om het goed te doen, gaat zorgvuldig om met een label maar wuift de zin van een diagnose ook niet weg, aangezien die voor mij belangrijk is.
Concreet zijn
Het liefst houdt zij het ook concreet. Niet teveel afdwalen naar de diepste krochten van de ziel maar gewoon taak – en doelgericht. Bijvoorbeeld via een soort communicatieschrift waarin staat waarin ik kan volgen wat besproken is tijdens de sessie. Zodat ik thuis op alle gemak kan herinneren wat besproken is, dit 'een plaats geven' en eventueel iets kan voorbereiden tegen de volgende keer.
Een psychiatrisch consult is dus geslaagd als ik het gevoel heb van opluchting en verlichting bij het buitenwandelen. Als er een nieuw perspectief is. Als ik me gehoord en beluisterd heb ervaren. Als het ritme van mijn gedachten en mijn hartslag in evenwicht en afgesteld op een lang leven zijn.
Online communicatie
Openheid voor online communicatie, bijvoorbeeld in geval van crisis, dat apprecieer ik ook heel erg. Dat ik kan mailen bij een ingrijpende gebeurtenis. Daarbij verwacht ik niet meteen een antwoord, maar dat het eventueel meegenomen wordt in het volgende gesprek.
Ook meer interactieve vormen van online hulpverlening (chatten bijvoorbeeld) kan ik appreciëren. Zeker in momenten van crisis is een verplaatsing en 'live' spreken een te grote inspanning. Natuurlijk hou ik liever van online communicatie, maar ik begrijp dat ik me moet aanpassen aan het neurotypische van ondersteuners.
Tot slot: een psychiater is vooral een verstandig mens
Heel belangrijk is natuurlijk het vertrouwen. Dat begint en eindigt bij transparantie in de informatiestroom. Een goede psychiater geeft enkel informatie door als ik dit vraag (ook naar ouders, partners of hulpverleners met beroepsgeheim) maar geeft ook de informatie door die ik vraag. En dat houdt bijvoorbeeld ook een goede schatting in van de maatschappelijke kwetsbaarheid. 
Zo is een goede psychiater dus niet zozeer een deskundige of specialist maar vooral een verstandig en goed mens die goed kan luisteren. Daarin voelen velen zich geroepen maar zijn, volgens mij toch, weinig uitverkorenen